Kategorie pytań:

Zobacz też

Krótki czas leczenia - bezcenne

Krótki czas leczenia - bezcenne

Holistyczne leczenie stomatologiczne, obejmujące jednoczesną współpracę wielu specjalistów (nie tylko dentystów!) pozwala pacjentom zaoszczędzić tak cenny czas.

Wyprostuj uśmiech

Wyprostuj uśmiech

Do niedawna leczenie ortodontyczne kojarzyło nam się przede wszystkim z dziećmi i młodzieżą. Obecnie coraz większą grupę leczonych z powodu wad zgryzu stanowią osoby dorosłe.

luki między zębami po aparacie

luki między zębami po aparacie

2014-01-29 19:23:03
Witam,
zdjelam aparat ortodontyczny ponad trzy lata temu. Niestety zostaly mi luki miedzy zebami w dolnej szczece.(luka po brakujacej dolnej szostce,wyrwanej ponad 10 lat temu, w krorej juz pojawial sie zanik kosci,tak ,ze sasiednia piatka ma odslonieta szyjke)
wiec po aparacie ortodontycznym luka jest mniejsza ,za mala zeby wstawic zeba,jednak na tyle duza ze powoduje moje obawy o przyszla utrate zebow jesli kosc bedzie zanikac.
wspominalam o tym ortodontce ,poruszala zebami(stwierdzila ze sie nie ruszaja) I ze recesja sie zatrzymala.
Ale co jesli to bedzie widoczne po 10 latach?
Czy powinna mi zalozyc kolejny aparat? czy ja powinnam za niego placic czy ortodontka?
prosze o porade. Moge wyslac zdjecie luki miedzyzebowej na maila ,jesli jest potrzeba.
Odpowiada lek. spec. stom. Magdalena Rozenka-Bachar
Witam,
Problem, który Pani opisuje nie jest łatwy do rozwiązania. W przypadkach, kiedy w trakcie leczenia ortodontycznego nie zamyka się luki poekstrakcyjnej, najlepszą retencją jest uzupełnienie braków zębów po zdjęciu aparatu. Jeżeli u Pani luka po usuniętym zębie szóstym jest zbyt mała, żeby wykonać uzupełnienie protetyczne, można rozważyć stałą retencję ortodontyczną.
Ciężko mi określić czy kolejne leczenie ortodontyczne jest uzasadnione. W tym celu musiałabym przeanalizować zdjęcia rentgenowskie oraz zbadać sytuację kliniczną. W niektórych przypadkach całkowite zamknięcie luki jest niemożliwe ze względu na duży zanik kości w miejscu po utraconym zębie.
Niestety nawet w przypadku zastosowania retencji ortodontycznej, nie można zagwarantować, że sytuacja nie ulegnie z czasem pogorszeniu. W najlepszym wypadku recesja zatrzyma się na takim etapie jak jest w chwili obecnej........

Pozdrawiam serdecznie

Ostatnie pytania

ortodoncja

2014-12-27 22:35:20
Witam. Mam 42 lata. Moje zęby są po prostu brzydkie. Nie wyrosły mi górne dwójki a trójki mam kiełki a nawet można nazwać kłami. Chciałabym dowiedzieć się czy można z tym coś zrobić od czego zacząć. G... [czytaj dalej]
Odpowiada lek. spec. stom. Magdalena Rozenka-Bachar
Witam, Przede wszystkim pierwszym krokiem jaki trzeba wykonać jest konsultacja u specjalisty ortodonty. Po dokładnej diagnostyce lekarz opracowuje pl... [czytaj dalej]
Witam, mam 17 lat,wczoraj byłam na wizycie u ortodonty.Pani doktor po zapoznaniu się z zdjęciami panoramicznymi szczęki stwierdziła,że mam krzywy zgryz,jest źle ukształtowany kostnie. Dowiedziałam się... [czytaj dalej]
Odpowiada lek. spec. stom. Magdalena Rozenka-Bachar
Witam, W przypadku niektórych wad kostnych, szczególnie tych o dużym nasileniu i powodujących zmiany w rysach twarzy, jedyną możliwością prawidłowego ... [czytaj dalej]

Aparat STAŁY CZY RUCHOMY?

2014-10-08 20:32:10
Droga Pani MAadaleno! Mam 15 lat i mój stan uzębienia prezentuje się tak http://pl.tinypic.com/r/mcad80/8. Od razu widać że mam wystające kly. Zmagam się z tym problemem całe życie i chce go zakończy... [czytaj dalej]
Odpowiada lek. spec. stom. Magdalena Rozenka-Bachar
Witam, Abym mogła zaplanować leczenie ortodontyczne niezbędne jest dokładne badanie Pacjenta. Niestety sama fotografia, szczególnie, że na przesłany... [czytaj dalej]

Aparat stały a zęby mleczne

2014-10-07 09:38:54
Witam, Czy istnieje możliwość założenia aparatu stałego dziecku (15 lat), które ma nadal kilka zębów mlecznych, a dwa stałe jeszcze nie wyrosły (są w trakcie, ale wolno to idzie)? Wcześniej syn był ... [czytaj dalej]
Odpowiada lek. spec. stom. Magdalena Rozenka-Bachar
Witam, Wiek 15 lat jest dobrym okresem do rozpoczęcia leczenia aparatem stałym, w szczególności jeżeli leczenie aparatem ruchomym nie przynosi spodz... [czytaj dalej]

Wskazana wizyta, czy niezbędna?

2014-09-17 12:07:50
Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie zbyt dużego języka u mojego 4 letniego dziecka.Otóż syn od zawsze ma problem z tym,że język jest prawie cały czas na wierzchu i chodzi wciąż z otwartą buzią.Podc... [czytaj dalej]
Odpowiada lek. spec. stom. Magdalena Rozenka-Bachar
Witam Pani Małgorzato, Uważam, że powinna Pani teraz zgłosić się na konsultację do specjalisty ortodonty, gdyż problem zbyt dużego języka lub jego n... [czytaj dalej]